EÚ prijala nové sankcie voči Sýrii, týkajúce sa vývozu luxusných tovarov

23.04.2012 Celý región

Luxemburg 23. apríla (TASR) - Európska únia prijala dnes nové sankcie voči Sýrii za to, že v nej i napriek platnosti desaťdňového prímeria pokračujúce krviprelievanie. Oznámila to dnes po rokovaní v Luxemburgu Rada ministrov zahraničných vecí EÚ. Z jej uznesenia citovala agentúra Reuters.

Nové opatrenia voči režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktoré v zastúpení svojich vlád prijali šéfovia diplomacií členských štátov EÚ, obmedzia vývoz určitých tovarov do Sýrie.

Ide o luxusné výrobky a niektoré iné predmety, ktoré by mohli sýrske bezpečnostné zložky použiť pri zásahu proti oponentom.

V Sýrii už týždeň pôsobí misia neozbrojených pozorovateľov OSN, schválená Bezpečnostnou radou. V sobotu navštívila mesto Homs. V meste v tom čase nedochádzalo k násilnostiam, tanky sa stiahli z ulíc. Dnes by pozorovatelia mali pokračovať v obhliadke štvrtí Homsu.

Agentúra DPA dnes s odvolaním sa na sýrskych aktivistov informovala, že na predmestiach hlavného mesta Damask došlo k zrážkam medzi sýrskymi vojakmi a povstalcami. Mestom sa údajne ozývali ťažké explózie, ktoré vyvolali medzi obyvateľmi paniku.
 

Vyberte región